Hoppa till sidans innehåll

Take it Easy alias Swedes on the rocks


åker till Budapest Ungern för att delta i SAXUM CUP -VI. Hungarian Curling Open 19-21 november. IMG_0628 cropped

image

Budapest_24Budapest_25Budapest_04

Vi bor ståndsmässigt på Hotell Gellert vid Donaus stand. Vänster bild och mittbild är utsikt från hotellbalkong över Frihetsbron.
Mittbilden visar hållplats för spårvagn, som tog oss till curlinghallen på 30 min.
Höger bild visar 3/4 av laget spanande ut över Budas kuperade landskap på väg över Frihetsbron mot Budapests omtalade Saluhall.

Budapest_09Budapest_11

Eugen köper upp sig/oss på diverse typiska bakverk. Fruktdisken går inte av för hackor.

Vi anländer på torsdagen och har em på oss för att se stan och ladda upp. Ett två timmar långt thermalbad i hotellets bassänger ingår.

Fredag morgon är det match kl 8 så det blir tidig uppstigning och frukost på rummen. Vi tar taxi för att vara säkra på att hitta arenan.
Trots GPS och exakta? adresser åker vi fel ett par gånger innan hallen dyker upp i slutet av en återvändsgata.

 

SaxumCup_20SDC14931Wallis_Noi1_g

Deltagande länders flaggor hänger på väggen och på resultattavlan är vår inledningsmatch annonserad. Vi spelar med blå stenar mot det ungerska damlag som för bara någon vecka sen spelade Stockholm Ladies Cup och kom femma. Vi inser att det blir en tuff uppgift. Damerna representer också Ungern i EM om ett par veckor, ska väl sägas att det handlar om B-gruppen. Tävlingens lottning är vi inte familjära med. De 16 lagen spelar i fyra grupper, där vinnarna efter inledande match spelar mot varandra
och följaktligen spelar förlorarna mot varann.
På den ovana isen kom vi i underläge direkt med 3 och kunde inte vända detta utan förlorar med 5-8 och och i förlorarnas match möter vi ett kroatiskt damlag.

 

SaxumCup_10swedes_on_the_rocks_team_silent_zagreb

Damerna representerar CC Silent från Zagreb. Namnet kommer av att spelarna är döva och kommunicerar med teckenspråk.
Vi har fortfarande svårt att hitta rätt i vårt spel och kommer under 0-3 efter två omgångar. Men lyckas skärpa oss och går till ledning med 5-3 inför sista omgången.
Resultatet skrivs till 5-4. På bild ses vi efter match med de galanta damerna.

Därmed var gruppspelet avklarat och lagen rangordnades, det fanns nu 4 lag med två vinster och 4 lag med två förluster. Vi var då 8 lag med en vinst och lag rankades efter hur många omgångar som vunnits och därefter hur många poäng som tagits. Våra motståndare i tredje omgången blev hemmalaget The Kingfisher.
The Kingfisher är Ungerns representant vid EM (B-grupp) om ett par veckor.

 

Kingfishers_valogatott2009

The Kingfishers

Nu börjar vårt spel att fungera och vi har en säker ledning inför sista omgången med 5-2.
Men. Vi lyckas klanta till det och lämnar en andrasten för en rätt enkel utslagning till kvittering. 5-5.Ny omräkning av rankingen och vi ställs mot ett av Kroatiens bättre lag. Svår match men vi tänker att vi troligen hade fått svårare motståndare om vi hade vunnit i tredje omgången. Prisbordet är dock utom räckhåll.

Lördagskvällen ägnas åt bowlingparty. Vi åker hem och svidar om och sen bär det iväg till bowlinghotellet. Bowlingrestaurangen ligger på 5:e våningen och hissen orkar inte upp. Vi lyckas dock komma ner igen och tar ny sats mot våning fyra. Vi avnjuter en smakrik buffé och har ett långt samtal med ungerska curlingens generalsekreterare. Det är förstås Eugen som för samtalet och vi andra är lite offside. Bowlandet inskränker sig till att vi tittar när andra spelar. Innan vi lämnar partyt hinner vi spela lite fotboll med morgondagens motståndare från Zagreb. Det blev några självmål och det krävs andra takter imorgon.

Vår söndagsmatch kom först på eftermiddagen. Det blev en jämn och oviss match. Inför sista omgången var vi ett ner, 4-5. Trodde dock att chansen var god till en tvåa.
Zagrebgrabbarna fick dock tidigt en garderad skotte, det kom ytterligare garder. Vi använde fyra stenar (nr 4 till 7) för att öppna till tee, Zagreb lägger sin sista sten som hög gard. Nisse som lärt sig isen bra ser en chans att vända på en rygg för att komma runt garden och komma brant ner till skotten på tee. Jeff, som är het, sätter stenen mot Nisses sop, Eugen och Håkan kastar sig på sopen och Nisse skriker "ja....ja....ja". Håkan tittar upp vid hogg. Jobba, jobba skriker Nisse, vi är förbi garden och har nu kurs mot den kroatiska stenen. Vår sten träffar den kroatiska mitt på näsan och trycker den den erforderliga decimetern. 5-5! Vilken sten Jeff!!

Då återstår bara finalpasset. Vi väljer att vara kvar och se finalen tillsammans med det skotska laget som hamnade på platsen efter oss i rankingen.

SaxumCup_25

Skottarna med sitt diplom

Fradi2

Fradi kom på fjärde plats.
Match om tredje pris går mellan Lugano och hemmalaget Fradi (bild ovan).

 

SaxumCup_28SaxumCup_23

Segrarna och finalprotokollet

Finalmatchen mellan hemmalagen WSC MAN och Aliga blir en jämn och bra match som avgörs med sista sten.
Aliga hade då nollat två omgångar för att kunna ta två poäng, 4-3.

 

Så här gick det till för oss. 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:13 Skribent: Håkan Karlsson

Postadress:
IK Fyris Uppsala - Curling
Fyrisparksvägen 3
75267 Uppsala

Besöksadress:
Fyrisparksvägen 3
75267 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018468070
E-post: curlingsektionen@fyr...

Se all info