Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jeff Martin

Förslag till ändringar i figurspel

09 DEC 2020 20:03
Axel Sjöberg har tänkt en del runt figurspel och har några förslag hur det kan bli bättre.
 • Uppdaterad: 09 DEC 2020 20:03

Styrelsen undrar vad klubbmedlemmar tänker om dessa förslag. Skickar era kommentarer till This is a mailto link. Se härunder.

Några andra förslag har också kommit upp ytan och vi vill gärna höra era kommentarer också.

 • Vi vill gärna se en mer inspirerande presentation och rapportering av Riksfiguren så att man kan jämföra sig med andra genom hela säsongen.
 • Ska damer och herrar verkligen ha olika poäng för märken (känns omodernt, kanske kan det bara vara en klass för curlare gällande Riksfiguren).?
 • Kanske ska vi löpande under säsong utse månadens pris. Månadens klubb, månadens raket, månadens outhand...??

Axel's förslag:

Orsak:
Efter att ha spelat många tävlingar i figur så har jag med andra märkt en starkt återkommande rutin inom spelutförandet. Kort sagt så spelas 6 av 8 figurer på vänster sida av banan (sett från första utgångshacket) vilket gör att den sidan blir väldigt mycket mer nedsliten än höger och ofta ospelbar när man kommer till de senare figurerna. I teorin ser det harmlöst ut när man kollar på uppgifterna men det praktiska ter sig annorlunda ut. Så här ser figurerna ut utifrån perspektivet av vilken sida uppgiften spelas på. (för referens finns figurprokollet här)

 • Figur 1: Mitten Valfri (liten inverkan på sidorna)
 • Figur 2: Vänster (påverkad av 4an, 7an (mest, men även de andra)
 • Figur 3: Höger (tvingat)(majoriteten kör också inifrån vilket påverkar mittenspåret mer än högersidan)
 • Figur 4: Vänster (påverkad av 7an (mest, men även de andra))
 • Figur 5: Vänster (Tvingat)
 • Figur 6: Vänster (Tvingat)
 • Figur 7: Vänster (Tvingat)
 • Figur 8: Vänster (Tvingat)

Här betyder då "tvingat" att man inte har något annat val än att spela den på en viss sida av banan och "påverkad" att den kan spelas på valfri bana men påverkas av andra figurer att spela på en viss sida.
De som vill ha koll på isen hur det går med fart, linje osv kommer att spela i de spår som gynnar dem. i det mest uppenbara fallet är figur 7 och 4a, De är samma uppgift förutom att 7an har en port och då spelar man givetvis 4an i samma linje som porten för att sedan ha koll på 7ans isuppgifter. Detta är det starkaste fallet men gäller alla, oavsett var man spelar vill man ha koll på isen och kan man få spela 6 figurer på samma sida så underlättar det mycket för att läsa av isen. Det går att spinna vidare på mycket på men starkaste forceringen är att 7an påverkar 4an som i sig påverkar 2an för att inte nämna resten som är på samma sida.

T.ex. i en final på SM skulle jag uppskatta att ca 75-80% av stenarna har en issätning på vänster sida. Detta gör att det blir väldigt svårspelat på de senare figurerna i i princip varje tävling där det är seriösare spelare.

En till anledning att förflytta spelet till mer jämnfördelat är att om isen har en fläck eller är dålig just på vänster sida så är det omöjligt att ens få en okej figurrunda. Önskvärt är att sprida ut felmarginalen.

Lösning/förslag:
Helt enkelt vill jag lämna förslag på att flytta en eller 2 figurer till höger sida utan att ändra något annat med dem för att jämna ut banans nötning under en omgång.
Här finns olika förslag.

 1. Flytta 7an till höger sida. vilket i sin tur bör påverka 4an och troligtvis 2an. Då alltså ca 3st vänster, 1 mitten och 4 höger.
 2. Flytta 6an och 8an till höger sida. De går i princip samma spår vilket är fördelaktigt att träna på då 8an är svår. Då alltså ca 4st vänster, 1 mitten och 3st höger


Figur nr 5 ser jag ingen större vits att flytta på då dess spår är så långt ut för att påverka så mycket utöver första metrarna i slajdlinjen.

Den resulterande praktiken är att de uppgifter som flyttas helt enkelt spegelvänds i stenplaceringen vid utförande.

Flyttar man uppgifter till höger sida betyder det också att man inte alltid börjar med en inhand (för högerhänta) på alla figurer vilket man i dagsläget nu kan göra. Det ger lite variation i rotation också.

PS.
Jag vet att det är en gammal tradition med hur figurspelet är upplagt och att många redan gillar att följa det men jag tror verkligen att det finns utvecklingspotential.
DS.

Skribent: Jeff Martin
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
IK Fyris Uppsala - Curling
Fyrisparksvägen 3
75267 Uppsala

Besöksadress:
Fyrisparksvägen 3
75267 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018468070
E-post: curlingsektionen@fyr...

Se all info