Hoppa till sidans innehåll

Först tävlingen i Sverigecupen avgjord!

27 OKT 2020 13:50
Den första tävlingen av svenska curlingförbundets nya satsning Sverigecupen genomfördes helgen 16-18 okt i Gävle. På plats fanns fyra deltagare från IK Fyris, Jonas, Carl, Rebecka och Axel. Tävlingen vanns tillslut av Rebeckas lag.
  • Uppdaterad: 27 OKT 2020 13:50


I Gävle genomfördes förra helgen den första tävlingen av tre i svenska curlingförbundets nya satsning Sverigecupen. Sverigecupen har denna säsong skapats för att ge lag möjlighet att tävla under denna Covid-drabbade säsong. Tävlingen riktar sig till personer i åldern 15-30 år och både herr, dam och mixade lag är välkomna. I Gävle var spelsystemet ett Schenkelsystem där lagen rankades om efter varje matchpass beroende på om matchen man spelade slutade med förlust, vinst eller oavgjort. Detta innebar att man mötte lag som presterat ungefär som en själv, den som var rankade etta efter första matchpasset mötte den som var rankade tvåa, trean vs. fyran, osv… Varje match var åtta omgångar, men spelades på tid och därför hann lagen ofta bara med sex eller sju omgångar. Varje omgång var värd en viss summa pengar, tog man poäng i första omgången fick man 50kr, andra omgången 70kr, tredje omgången 80kr osv ända fram till omgång åtta som var värd 150kr. Några specialregler hade också införts, bland annat så fick lag endast nolla en gång per match. Detta var en ny form av spelsystem och i och med att man bara fick nolla en gång och att varje omgång var värd pengar ledde det till en väldigt offensiv curling med mycket taktiktänk och många svåra situationer.

Klubben hade inget rent Fyris-lag som deltog, däremot spelade Carl Fagerling och Jonas Bergens med sitt lag från Sundbyberg, Rebecka Thunman med sitt lag från Mjölby och Axel Sjöberg med sitt lag från Gävle. Totalt deltog 10 lag från olika delar av Sverige.

Carl och Jonas lag (lag Winge) jobbade sig verkligen in i tävlingen. Efter en inledande förlust följde de upp med en oavgjord match och ytterligare förlust. Därefter avslutade de starkt med två raka vinster mot lag Svedberg från Östersund som man (på grund av rankingen som blev) fick möta i två matcher direkt efter varandra.

Rebeckas lag (lag Moberg) hade på grund av sjukdom fått låna in Fredrik Nyman och Johannes Patz istället för Emma Landelius och Emma Moberg. Laget inledde också med en förlust, men gick därefter obesegrade genom resten av tävlingen. I finalen mötte de lag Panthera från Sundbyberg och efter en jämn match drog de tillslut det längst stråt och vann tävlingen! Stort grattis!

Axels lag (Lag Burning Goats) inledde tävlingen med en vinst och därefter fick man möta lag Panthera i två raka matcher där en slutade oavgjort och en slutade med förlust. I de sista matcherna tog laget två övertygande segrar och slutade totalt på en tredjeplats.

Detta var ett bra initiativ från svenska curlingförbundet då det är svårt för lag att tävla utomlands under denna säsong och då det knappt finns några juniortävlingar som spelas i Sverige. Att dessutom tillåta personer upp till 30 år att delta visar att man satsar på att behålla ungdomar som precis gått upp från junior till seniornivå, ett steg där många duktiga curlingspelare väljer att sluta spela curling helt. Det var även kul att se både damer och herrar spela med varandra och mot varandra, något som vanligen inte tillåts. Det blev många spännande matcher där lagen tvingades till att spela mer offensivt och med mycket sten i spel ledde det ofta till svängiga matcher med mycket poäng. Sammanfattningsvis kan man säga att curlingförbundet verkligen lyckades med sin satsning och att alla lagen fick bra matchträning.

Bild: Rebeckas vinnande lag. Från vänster: Fredrik Nyman, Rebecka Thunman, Mikaela Altebro, Johannes Patz. 

Skribent: Rebecka Thunman
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
IK Fyris Uppsala - Curling
Fyrisparksvägen 3
75267 Uppsala

Besöksadress:
Fyrisparksvägen 3
75267 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018468070
E-post: curlingsektionen@fyr...

Se all info