Hoppa till sidans innehåll

Utomhuscurling i Sydtyrolen

25 MAR 2015 00:00
Under februari åkt åtta medlemmar av IK Fyris curling i väg till Sydtyrolen i norra Italien för en utomhus turnering. Läs Christer's resereportage!
  • Skapad: 25 MAR 2015 00:00

Det är torsdag klockan är halv fem på morgonen. Vi kliver ombord på en stor grå taxi för att föras ut i världen till vår första utomhuscurlingturnering. Många långa timmar senare så parkerar vi hyrbilen i den lilla alpbyn Niedersdorf i den tysktalande delen av norra Italien. Där förenas vi med två lagmedlemmar som kommit dit en dag tidigare.

damer


herrar 

Foto: Damlaget: Maria Järvenson, Anna Järvenson, Eva Heldin och Monica Veszelei, Herrlaget: Christer Janson, Eugen Veszelei, Nisse Heldin och Ivar Veszelei.

Tidigt nästa morgon så har damlaget sin första match. Det är minus 10 grader ute och solen har inte kommit över alptopparna. Matchen utspelar sig på en alpsjö 1500 meter över havet omgiven av höga berg. Det är kallt, isen är skrovlig men relativt OK i fart. Herrlaget spelarsin match två timmar senare, lite mindre kallt men med samma typ av is. Efter två hedersamma förluster mot rutinerade utomhuslag konstaterar vi att vi är här för att lära.

bild3

 

bild4

Foto: Alpsjön och damlagets första match. Maria och Anna sopar fram Monicas sten.

Klockan 14 samma dag så är det damlagets tur igen. Nu har solen tagit sig över bergen och lyser över isen. Anna skickar i väg första stenen och den stannar efter några meter. Solen har gjort isen blöt och stenarna sugs fast. Laget gör fantastiska insatser med två hands take-ar och sälar men lyckas trots det knappt få en handfull stenar över hogglinjen. När det sedan är herrlagets tur två timmar senare, så har solen åter gått ner bakom bergen och isen är mer normal, vilket i och för sig inte hjälpte upp resultatet.

På lördagen är det derby. IK Fyris två bästa utomhuslag gör upp om titeln som klubbmästare. Ivrigt påhejade av våra fans spelar herrlaget sedan en jämn match mot ett schweiziskt lag på eftermiddagen.

bild5

Foto: Ivar pratar med fansen

Söndagmorgon så är det dags för lagets sista matcher. Klockan är 8 på morgon, så ingen risk för att solen skall ha gjort isen blöt. I stället så ligger det ett litet tunt täcke av pudersnö på isen. Jag skickar i väg min första sten och märker att det är om möjligt ännu trögare än när solen gassade. Tillslut går vi och de flesta andra lagen över till att skicka i väg stenarna med borsten och då går det bättre.


bild6

bild7 

Foto: Monica har lärt sig borsttekniken

Hur gick det då i tuneringen? Jo herrlaget blev bäst av de tre svenska lagen som deltog och damlaget fick pris för yngsta deltagare.

bild8

Fota Pris till yngsta deltagaren

Skribent: Christer Jansson

Postadress:
IK Fyris Uppsala - Curling
Fyrisparksvägen 3
75267 Uppsala

Besöksadress:
Fyrisparksvägen 3
75267 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018468070
E-post: curlingsektionen@fyr...

Se all info