Hoppa till sidans innehåll

EN SKRYTHISTORIA

04 MAR 2012 00:00
För första gången deltar Fyris Veteraner i SM.
  • Skapad: 04 MAR 2012 00:00

IK Fyris Veteraner. Fr vänster Lars- Eric Roxin, Olle Perols, Anders Gauffin och Hasse Ahlgren.
Bakom kamera och i laget också Håkan Karlsson.

Redan för ett par år sedan börjar tankar och planering för att delta i SM för veteraner. Villkor för deltagande är fyllda 65 år och aktiv i curlingklubb.

Årets mästerskap gick av stapeln i Sundsvalls Curlinghall. Evenemanget fanns alltså inom räckhåll. Fyris anmäler sitt första veteranlag till svenska mästerskapet. Förväntningarna är blandade och alla ser fram mot tävlingen.

19 lag från Jönköping i söder till Sollefteå i norr kommer till spel.
Bilen packas det blir lite trångt med fem personer.
I baksätet gäller det att hålla masken....

Vi är lottade i en fyralagsgrupp, varifrån två lag går vidare till slutspel. Övriga lag i gruppen är Jönköping, Old Players från Sundsvall och Järpen CK.

Vi kommer fram i god tid. Hinner nyttja träningstiden på torsdag em och har sedan ett dygn på oss att förbereda oss inför första matchen som går mot Jönköping kl 14 på fredagen. Jönköpingslaget har meriter, bara för ett par år sedan vann man tävlingen.
Med hammaren tar Jönköping ledningen, vi tar en 2.a, stjäl en 3.a och ytterligare en 2.a. Med 7-1 ledning tycker vi att det här ska nog gå att ro iland. Matchen slutar med 9-3 vinst. Den andra matchen i gruppen vinner Old Players mot Järpen.
Vi spekulerar och konstaterar att om vi slår Old Players i nästa match samtidigt som Jönköping vinner, då vinner vi gruppen. Vem får vi möta i kvartsfinal? Kan vi vinna kvarten också? Som ni ser är självkänslan på topp.

Matchen mot Old Player på lördagsmorgonen, efter fredagens kamratfest, blir dramatisk. Olle är förkyld och det planerade laget måste disponeras om. OP stjäl första omgången, vi kvitterar, men i tredje tar OP 3 poäng till ledning 4-1. Efter en nollomgång tar vi två och stjäl sjätte omgången lite turligt till 4-4. OP vinner 7.e och vi behöver två för vinst. Det går vägen, vi är första lag som är klart för slutspel!

Sista gruppspelsmatchen blir nu betydelselös både för oss och för Järpen. Matchen går till skiljeomgång, där vi drar längsta strået.

Nu väntar vi på lottningen av slutspelet. Vi får det rutinerade lag Arfwidsson från Norrköping som motståndare.
Klockan blir 19 på lördagskvällen och det är slutspelsdags.
Vi är taggade, Anders är den som sitter på coach-plats. Vi stjäl första omgången. En två i baken kvitteras med en egen tvåa. Ettor i följande omgångar. Vi har ju lärt oss att sjätte omgången ska vinnas om den så ska stjälas. Vi stjäl alltså 6.e till ledning 5-3. Sjunde omgången vill vi spela snålt med lite sten i spel, men vi missar i defensivspelet och Arfwidsson tar en fyra till underläge för oss 5-7. För att ta tre poäng behöver man två garder står det i skolboken. Vi följer boken och strax har vi skapet ett 3.a tempo som kan ge oss vinsten. Håkan missar med sjätte stenen och rullar av, Arfwidsson missar också och vi tar till baka vinsttempo. Lars-Eric´s take röner samma öde som Håkans och vi är åter i ett läge där vi bara kan få skiljeomgång. Lars-Eric sätter säkert sista sten till 7-7 och extra omgång.
I extra omgången lyckas vi bygga upp gott om sten framför och motståndarna försöker öppna för sin sista sten. Allt enligt planerna till vår sjätte sten som stannar på hoglinjen. Ajaj. Det finns nu en port för Arfwidsson att dra sig till fyrfoten. Med vår sista sten väljer vi att försöka göra en inknack av frontsten. Stenen blir lite för tung och curlar inte upp till träff och Norrköping lyckas med en mycket bra dragning ta poäng och vinna matchen. Vi tycker väl att vi gjort en bra match och är inte alltför deppiga.